‘Mijn persoonlijke ervaring vormt de basis van de programma’s.’
Oprichter en Directeur Stichting Diversiteitsland: Salih Türker.
Tijdens mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam, ontdekte ik mijn passie voor maatschappelijk ondernemen. Ik merkte dat mijn kracht ligt in mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar verbinden en hen enthousiasmeren, om hun participatie aan de samenleving te optimaliseren. Ik vind het belangrijk dat deze groep mensen zich gehoord voelt en wil hen een kennisplatform en een ontmoetingsplaats bieden. Direct na mijn afstuderen in 2008 – nu 12,5 jaar geleden – heb ik daarom Stichting Diversiteitsland opgericht.
De programma’s die door Stichting Diversiteitsland zijn opgezet, komen beide voort uit persoonlijke ervaring. Zo ben ik opgegroeid in een Turks gastarbeidersgezin, bestaande uit een vader, een moeder en vier zussen en een broertje. Ons werd geleerd om in Nederland te integreren, maar tevens onze afkomst niet te verloochenen. Er was dus eigenlijk sprake van gedeeltelijke integratie.
Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat een gezonde financiële status niet alleen betrekking heeft op een positieve balans tussen inkomsten en uitgaven. Een goede gezondheid en representativiteit spelen hier namelijk ook een rol in. Zo draag ik vrijwel altijd een pak, voor mezelf, maar ook om bewustzijn te creëren bij jongeren van Money School en de senioren van de Vitale Ouderenraad.
Vroeger was ik degene thuis die boodschappen deed en had ik vrijwel altijd geld over. Ik stopte dit restgeld in mijn zak, maar vroeg mij af of mijn ouders dit als zakgeld bedoelde of dat zij vergaten om het terug te vragen. Ik had geen idee hoe ik dit geld moest besteden, en dus ging alles op aan eten en prullaria. Halverwege iedere maand was mijn geld al op. Pas vanaf het moment dat ik studeerde en ontdekte waar ik goed in was, nam mijn zelfvertrouwen toe en keerde het tij. Door mijn eigen ervaring, wilde ik met de oprichting van Stichting Diversiteitsland tenminste één programma ontwikkelen betreffende financiële educatie. Ik gun het andere jongeren namelijk om over financiële kennis te beschikken, omdat het een grote invloed heeft op zijn/haar toekomst en plaats in de maatschappij.
Voor het programma Vitale Ouderenraad geldt dat ik de migrantenouderen doelgroep ken. De Vitale Ouderenraad bestaat al sinds 1998, maar in 2015 hebben wij het overgenomen van een andere stichting. Reden hiervoor is dat deze groep mensen een beetje als de ‘vergeten groep’ in de samenleving voelt, terwijl ik volop kansen voor hen zie. Zo is het belangrijk om hen met elkaar te verbinden en aandacht te besteden aan taal, om isolement te voorkomen.