In lijn met de aangescherpte kabinetsmaatregelen kan de Herdenking Slag van Gallipoli op 2 maart 2020 helaas niet doorgaan. 

Hierin volgen wij de lijn van onze partner Openbare Bibliotheek. In overleg met de deelnemende organisaties en de Openbare Bibliotheek Amsterdam zullen wij op zoek gaan naar een nieuwe datum. Het team van het Instituut voor de Vrijheid wil iedereen hartelijk bedanken de enthousiaste reacties en interesse voor ons evenement en wij hopen allen op een nieuwe datum alsnog te zien.

Zorg goed voor jezelf en elkaar.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lezing en Herdenking

Herdenking Slag van Gallipoli

 

Zondag 22 maart 2020, van 14:00 uur – 16:00 uur

 

Locatie: Grand Cafe Genieten, Oranje-Vrijstaatplein 2, Amsterdam

Organisatie: Instituut voor de Vrijheid www.instituutvoordevrijheid.nl

 

PROGRAMMA

14:00 – 14:40 Lezing (Armand Sağ - Historicus)

 

14:40 – 15:30 Zilveren Koor (55+ koor), gedichten

15:30 – 16:00 Napraten en koffie/thee

College en Herdenking Slag om Gallipoli (1914)

 

De Slag om Gallipoli, ook bekend als de Dardanellenveldtocht of de Gallipoliveldtocht, vond plaats op het schiereiland Gallipoli in het Ottomaanse Rijk (in hedendaags Turkije) van 25 april 1915 tot 9 januari 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse hoofdstad, Istanboel, te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. De poging mislukte met zware verliezen aan beide zijden.
Voor de Instituut voor de Vrijheid is het herdenken – en daarmee ook de overwinning vieren – echter onverminderd belangrijk. Belangrijk om je te beseffen dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Je er bewust van te zijn dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu.
 
De historische feiten en daaropvolgende modernisering wordt in het college van de Slag om Gallipoli besproken door Armand Sağ (Historicus en directeur Insituut Turkse Studies) 

Aansluitend vindt de herdenking van de Slag van Gallipoli plaatst dat begint met een minuut stilte voor alle gevallenen. De oprichter van het Instituut voor de Vrijheid en initiatiefnemer herdenking Salih Türker zal u welkom heten. De Consul van Turkije in Amsterdam zal ook korte toespraak houden. Vervolgens zal er een storytelling verzorgd worden over de Slag om Gallipoli verzorgen ondersteund met muziek, verhalen en dichtkunst.

Tot slot zal er onder leiding van Demet Adıgüzel samen met groep senioren van de Turkse Ouderenraad liederen ten gehore brengen.

 

Start: 14:00 uur

Locatie: OBA, Oosterdok

AT3A6926.jpg