Op bezoek bij Triodos Foundation

Triodos Foundation heeft ten doel initiatieven te bevorderen die een aanzet geven tot maatschappelijke vernieuwing of bijdragen aan een meer bewuste omgang met geld. De stichting helpt door te bemiddelen tussen schenkers en initiatiefnemers. Met schenkgeld ondersteunen zij projecten die met waardevolle, vernieuwende initiatieven bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Triodos Foundation sponsort Money School en daar zijn wij heel blij mee. Op het kantoor van Driebergen-Zeist spreken we met directeur Léonhard ten Siethoff.


Waarom steunt u Money School?

Wij zijn ooit begonnen als plek om met geld dingen te veranderen. Dat sluit heel goed aan bij Money School. We hebben iets met geld en we vinden het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de waarde van geld en wat je ermee kan betekenen. Je ziet dat financiële armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven, met money School leren ze om betere geldkeuzes te maken en wordt deze cirkel hopelijk doorbroken.

U heeft vorig jaar een gastcollege gegeven over geld voor onze jongeren in Rotterdam. Hoe heeft u dat ervaren?

Het was voor mij een nieuwe omgeving waar ik normaal gesproken niet zo snel kom. Kinderen hadden verschillende culturele achtergronden en ieder een eigen verhaal. Een paar kinderen vertelden aan mij dat hun ouders arm waren en naar de voedselbank gingen voor hun boodschappen. Toen dacht ik jeetje wat ben ik eigenlijk bevoorrecht. Een ander kind zei: wij kunnen niet altijd dingen kopen die we nodig hebben. Zakgeld is er dan ook niet bij. Hierdoor krijgen kinderen ook geen gelegenheid om met geld om te gaan en keuzes te maken. Er was veel variatie in de klas. Sommige kinderen wisten precies wat ze wilden doen met geld en hadden grootste plannen zoals een stichting opzetten. Anderen hadden er nog nooit over nagedacht. Het was een leerzame middag voor mij. Opeens was het niet meer zo abstract. En ik dacht eigenlijk zouden geldlessen standaard in het onderwijscurriculum opgenomen moeten worden.

Je ziet dat financiële armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven

Wat heeft u zelf meegekregen over geld?

Mijn ouders hebben mij nooit bewust iets bijgebracht over geld. Voornamelijk onbewust door de manier waarop zij zelf met geld omgingen. Ik merkte bijvoorbeeld dat niet alles te koop was. Mijn ouders wilden bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen. Dit was een grote gebeurtenis waar een heel proces aan voorafging. Ze spraken over waarom ze een grotere auto nodig hadden voor de kinderen. Maar ook hoeveel geld ze voor de oude auto konden terugkrijgen zodat ze dat bedrag konden neerleggen voor de nieuwe auto. We gingen naar de winkel en ze vertelden dat ze ervoor hadden moeten sparen. Op school heb ik eigenlijk weinig meegekregen over hoe je met geld moet omgaan, het is dus erg afhankelijk van je gezinssituatie.  

Wat voor geldtip heeft u?

Ik vind het belangrijk dat ouders hun kinderen leren waar dingen vandaan komen en waarom producten bepaalde prijzen hebben. Geld is een middel en niet een doel. Je hebt het nodig om iets kunnen kopen en dingen te regelen die belangrijk zijn in het leven, maar het gaat niet om het geld zelf. Geld is een middel waarmee je iets koopt en achter dat kopen zit een heel traject. Voordat er een pak melk in de supermarkt ligt dat je kunt kopen, is daar een heel proces aan vooraf gegaan. Hiervan bewust zijn is belangrijk en zorgt ervoor dat je producten meer waardeert. Denk ook na als iets heel goedkoop is: waarom is het zo goedkoop? Wie betaalt die prijs? Niets is gratis.

Benieuwd naar de geldlessen van Money School? Bekijk hier ons aanbod.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share this post
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Money School

  GELDLESSEN 8-18 jaar

  Money School is bestemd voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Het lesprogramma is afgestemd op de leeftijd. Bij iedere leeftijd ligt de focus op een ander financieel aspect. Elke jongere uit Amsterdam en daarbuiten kan er aan meedoen.

  Lees verder »
  Activities
  Money School

  MON€Y SYMPOSIUM

  Als Landelijk Kennis Punt organiseert Money School jaarlijks een Geld Symposium met haar partners, deelnemers, financiers en ervaringsdeskundigen om door kennis te delen de vicieuze cirkel rond armoede te doorbreken.

  Lees verder »
  Activities
  Money School

  MON€Y CHALLENGES

  Wil je leren hoe jij rijk kunt worden? Speciaal voor jou (en je vrienden) hebben we leuke challenges bedacht die je samen op school kunt doen, maar ook alleen thuis. Extra handig tijdens lock-down.

  Lees verder »