Docent Dimitri vertelt over geld

Dimitri Visch is sinds kort docent bij Money School. Hij is een 42-jarige DJ en ondernemer uit Rotterdam. Met enthousiasme staat hij voor de klas en geeft hier zijn eigen draai aan. Hij gaat graag het gesprek aan over geld en geeft tips vanuit zijn eigen ervaringen. ‘Zorg dat je basis goed is en stel prioriteiten.’

Waarom ben je als docent bij Money School aan de slag gegaan?

Ik heb een boek geschreven ‘in 10 stappen succesvol dj-carrière’ en in één van de hoofdstukken ga ik in op financiën. Geld is namelijk een heel belangrijk onderdeel van je onderneming en ik merk dat er zo ontzettend veel onbegrip is over hoe je met financiële zaken om moet gaan. Dat zie ik ook terug bij jongeren. Het heeft mij als ondernemer in de evenementenbranche geholpen dat ik mijn geldzaken goed op orde had, zeker in de coronaperiode. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk om dat stukje door te geven aan de volgende generatie

Heb je het gevoel dat je dat kwijt kunt in de lessen van Money school?

Jazeker! Het gaat vooral om bewustwording. Als je vraagt wat wil je later bereiken dan zeggen ze vaak voetballer worden, miljoenen verdienen of mooie merkkleding dragen. Maar als je gaat doorvragen: wat moet je ervoor doen en wat kost dat? Dan zie je toch op een gegeven moment een lampje branden. Het lijkt een mooie droom, maar we moeten er wel iets voor doen en ik help hen een stukje bewustwording te creëren en ze te laten nadenken over een realistische toekomst.

Je hebt nu een paar keer geldles gegeven, hoe was is jouw ervaring?

Het viel mij op dat er een beetje lacherig gedaan wordt over geld. Toen ik zei dat ik DJ ben, kreeg ik als reactie: ‘’oh dan verdien je vast een hoop geld’’. Grappig, dat is het eerste wat er gezegd wordt. Ze hadden niet verwacht dat ik op de fiets zou zijn gekomen. Maar ze waren wel geïnteresseerd in mijn beroep. Ik leg uit dat ik daar niet zomaar ben gekomen en dat ik daar heel lang naartoe heb gewerkt. Er werd meteen doorgevraagd: ‘’oke hoe zit dat dan? Wat moest je allemaal doen om zover te komen?’’ Heel leuk! 

Wat denk jij dat deze generatie nodig heeft?

Ik denk een realistisch zelfbeeld. Het is belangrijk dat ze inzien dat niet alles wat je op internet ziet werkelijkheid is. Online is er een soort tweede, gefilterde wereld gecreëerd. Op de echte wereld zit geen filter. De echte wereld is soms een keiharde realiteit.

Daarnaast laat ik ze ook over hun toekomst nadenken. ‘Hoe denk je dat jouw toekomst eruitziet over 20 of 30 jaar?’ Ze hoeven daar nog geen concrete antwoorden op te hebben maar het is goed om daar eens over na te denken. Als de dialoog op gang is, dan is voor mij het doel al bereikt. Een meisje zei dat ze verpleegster wilde worden, omdat ze had gezien hoe belangrijk het was tijdens de coronapandemie. Mooi toch?

Heb je het gevoel dat het voornamelijk door de online wereld komt, dat kinderen nu een minder realistisch toekomst beeld hebben?

Het heeft zeker invloed en ze jutten elkaar ook op. Het moet steeds mooier, beter, groter. Als een kind in armoede opgroeit en thuiskomt na school kan het nogal een groot contrast zijn met de online gecreëerde wereld. Dit kan als gevolg hebben dat kinderen vluchtgedrag vertonen in de online wereld.

Wat heb jij zelf meegekregen vanuit huis over omgaan met geld?

Zorg altijd dat je een kleine buffer hebt, zodat je altijd je rekeningen kan betalen en dat je eten kan kopen. Mijn moeder was veel bezig met eten en boodschappen doen: zorgen dat er in de basisbehoefte werd voorzien. Kleren en vooral merkkleding waren niet belangrijk, zolang je maar gezond kunt eten. Kortom: zorg dat je basis goed is en stel prioriteit.  

Wat zou jij als tip willen meegeven aan jongeren?

Leg je mobiel wat vaker weg. Een hele moeilijke, ik weet het. Ga meer naar buiten en praat met elkaar. Praat ook over geld thuis met je ouders, ooms, tantes. Maak het bespreekbaar. Ze zitten nu in groep 7/8, ze gaan straks naar de middelbare school. Daar gaat er veel veranderen; ze krijgen bijbaantjes, misschien wel een eigen pinpas en hopelijk wat kleedgeld en studiegeld. Dat is goed, want zo leer je ermee omgaan. En als docent bij Money School help ik ze daar graag aan handje mee.

Meer weten over de geldlessen van Money School? Neem een kijkje in ons aanbod of stuur een mail naar info@diversiteitsland.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share this post
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Money School

  GELDLESSEN 8-18 jaar

  Money School is bestemd voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar. Het lesprogramma is afgestemd op de leeftijd. Bij iedere leeftijd ligt de focus op een ander financieel aspect. Elke jongere uit Amsterdam en daarbuiten kan er aan meedoen.

  Lees verder »
  Activities
  Money School

  MON€Y SYMPOSIUM

  Als Landelijk Kennis Punt organiseert Money School jaarlijks een Geld Symposium met haar partners, deelnemers, financiers en ervaringsdeskundigen om door kennis te delen de vicieuze cirkel rond armoede te doorbreken.

  Lees verder »
  Activities
  Money School

  MON€Y CHALLENGES

  Wil je leren hoe jij rijk kunt worden? Speciaal voor jou (en je vrienden) hebben we leuke challenges bedacht die je samen op school kunt doen, maar ook alleen thuis. Extra handig tijdens lock-down.

  Lees verder »