Ouderen maken ebru kunst

Sinds 2016 organiseren we de LevensKunst Academie. Dit bestaat uit een reeks van drie workshops met afsluitend een excursie. De thema’s variëren en worden zelf uitgekozen door de deelnemers. Dit keer gingen de ouderen enthousiast aan de slag met Ebru kunst!

Sinds 2016 organiseren we de LevensKunst Academie voor ouderen. Dit bestaat uit een reeks van drie workshops met afsluitend een excursie. De thema’s variëren en worden zelf uitgekozen door de deelnemers. Dit keer gingen de ouderen enthousiast aan de slag met Ebru kunst!

In Studio / K in Amsterdam Oost hebben de ouderen ademloos staan kijken naar de kunsten van docent en kunstenaar Okan Akin. Daarna zijn de ouderen zelf creatief aan de slag gegaan. Geweldig!

Wat is Ebru kunst?

Ebru kunst is een schildertechniek waarmee kleurig papier gemaakt kan worden door er patronen van waterverf op aan te brengen. De kunst van het papier marmeren ontstond ongeveer 2000 jaar geleden in China. In Turkije kwam een soortgelijke techniek tot ontwikkeling, die ebru werd genoemd en waarvan het resultaat sterk lijkt op het huidige gemarmerd papier. In het Europa van de 17e en 18e eeuw waren Oosterse kunstvoorwerpen en decoratietechnieken zeer in de mode, waardoor ook gemarmerd papier populair werd.

Ter afsluiting van de Ebru workshop gingen de ouderen op bezoek bij het atelier van Okan Akin in de NDSM Kunststad. We hebben de tentoonstelling genaamd ‘European Contemporary Turkish Artist’ bewonderd, waarin 36 professionele Turkse kunstenaars uit verschillende Europese landen hun kunst exposeren. De tentoonstelling keert elk jaar terug en is nu te zien tot 6 november 2021. Amsterdam wordt zo het ontmoetingspunt van Europese hedendaagse Turkse kunstenaars. Omdat de kunstenaars vrijwillig deelnemen, is de tentoonstellingszaal van NDSM Fuse gratis. Meer informatie over exposities op het NDSM werf in Amsterdam noord is te vinden via deze website.

Ook meedoen?

Het was een gezellige en leerzame editie! Lijkt u het ook leuk om volgende keer mee te gaan? Leuk! Laat het ons dan weten via info@diversiteitsland.nl of laat hieronder een bericht achter. Meer informatie over de LevensKunst Academie vindt u hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
.
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Herdenkingen en vieringen

  Jaarlijks organiseren wij bijeenkomsten rondom herdenking- en vieringen waarbij de focus ligt op het stimuleren van een interculturele dialoog. Wij geloven dat door mensen met verschillende

  Lees verder »