Dag van de Mantelzorg

Woensdag 10 november is het de dag van de mantelzorg. Het moment om mantelzorgers eens goed in het zonnetje te zetten. Naar schatting zijn er zo’n 5 miljoen mantelzorgers in Nederland. Deze zorgen voor een zorgbehoevende in de directe omgeving, zoals een familielid, kennis of goede buur.

Helaas heeft de zorg in Nederland afgelopen tijd moeten inleveren op zorg door de gevolgen van Corona op te kunnen vangen. Operaties werden uitgesteld en ziekenhuisopnames werden korter. De zorg is ook steeds meer gericht op zelfstandig thuiswonen. Er komt steeds meer terecht op de schouders van de mantelzorgers en niet zonder gevolgen.

De mantelzorger neemt de zorg vaak onbetaald en langdurig op zich. Mantelzorgers combineren dit vaak met betaald werk en hebben daarnaast een eigen privéleven, waardoor verlenen van mantelzorg ook vaak als mentaal erg zwaar wordt ervaren. 1 op de 4 mantelzorgers die langdurig en intensief helpt is overbelast.

De dag van de mantelzorg draagt eraan bij om in gesprek te blijven met de omgeving, te luisteren en aandacht te blijven oproepen voor deze groep. Zowel landelijk als regionaal. Maar ook om deze groep eens goed te verwennen. Want dat verdienen ze!

In heel Amsterdam wordt er waardering getoond door gratis activiteiten voor mantelzorgers. Hier worden ze zelf even verwend en kunnen ze kennis opdoen en informatie met andere mantelzorgers uitwisselen.

Ook in Oost is er genoeg leuks te doen. Welke activiteiten dat zijn? Dat zocht de Vitale Ouderenraad voor uit. We hebben ze op een rijtje gezet:

Activiteiten

Informatie

Aanmelden

Rondleiding Hortus Botanicus

Mantelzorgers die wonen in- of zorgen voor iemand uit stadsdeel Centrum zijn van harte welkom bij een rondleiding door de Hortus Botanicus. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/thee met wat lekkers.

Er zijn 4 rondleidingen:
1) 10.15 tot 11:15 uur/ koffie/thee en iets lekkers 
2) 11.30 tot 12:30 uur/ koffie/thee en iets lekkers 
3) 13.30 tot 14.30 uur/ koffie/thee en iets lekkers 
4) 14.45 tot 15.45 uur/ koffie/thee en iets lekkers 

Aanmelden kan via T. 020- 886 88 00 of E-mail info@markant.org onder vermelding van je naam, e-mail en adresgegevens.

Mantelzorg audiotour van Buurt podcast de Pijp

Speciaal voor jou als mantelzorger in het licht van de Dag van de mantelzorger. Op deze dag draait het om jou en willen we jou in het zonnetje zetten. Wandel jij gezellig mee? Al luisterend naar de verhalen van andere mantelzorgers? Uiteraard onder het genot van koffie en thee en wat lekkers!

Je mag zelf kiezen met welke ronde je mee wilt lopen. Mis deze ervaring niet en meld je aan! Bel T. 020- 886 88 00 of mail naar info@markant.org(Onder vermelding van je naam, e-mail en adresgegevens)

Online kookworkshop

Keukenprins(es) of niet, iedereen kan meedoen met de online kookworkshop op de Dag van de Mantelzorg. Je kunt op deze dag een lekker gerecht maken onder leiding van een echte chefkok. En de boodschappen kun je van te voren ophalen op een locatie bij jou in de buurt. Deze activiteit is speciaal bedoeld voor Mantelzorgers die in Nieuw West wonen of voor iemand zorgen die in dit stadsdeel woont. Je kunt de workshop thuis online volgen of samen met andere mantelzorgers op 1 van de locaties.

Aanmelden bij Markant via T. 020- 886 88 00 of E-mail info@markant.org onder vermelding van ‘kookworkshop’ en je naam, e-mail, telefoonnummer en adres. Vermeld hierbij of je de kookworkshop thuis gaat volgen of naar welke locatie je wilt komen.

Lunch in Oost Assadaaka

Assadaaka Community organiseert op de Dag van de Mantelzorg een feestelijke lunch voor mantelzorgers, jong en oud, van 12.00 – 14.30 uur, in de Wethouder Verheijhal (Polderweg 300, 1e etage).

Aanmelden via: info@assadaaka.nl of telefonisch bij Ahmed El Mesri: 06 4744 0672.

Verwendag Life&Style

Life &Style biedt mantelzorgers uit de Indische Buurt en omgeving een gezellige, ontspannende middag aan in Activiteitencentrum Vonk, Ambonplein 63, op woensdag 10 november 2021 van 14.00 tot 18.00 uur. Hier kunt u bijvoorbeeld meedoen aan de creatieve workshop ‘Goed voor jezelf zorgen als mantelzorger’. Vrijwilligers van Life&Style zorgen voor soep, broodjes en lekkere hapjes.

Meer informatie en aanmelden via ouardaelmorabet@hotmail.nl  of bel Ouarda op 06 8179 9629. 

Dansles Dance Connects

Dance Connects biedt op vrijdag 12 november van 13.30-14.30 uur een gratis les Slow Flow in het Brinkhuis, Landbouwstraat 63, Betondorp. Mantelzorgers en hun partners en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Aanmelden via: info@danceconnects.nl of bel naar 06 1916 4926.

Op de site van de Gemeente Amsterdam treft u het volledige overzicht van activiteiten per stadsdeel. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *