Van gastarbeider tot zakenlui

2020: Het evenement van het Instituut voor de Vrijheid / Freedom Institute: “Turken in Europa: van gastarbeider tot succesvolle zakenman”, werd gesteund door het voorzitterschap van de Europese Unie. En vond plaats in de OBA.

De Amsterdamse loco-burgemeester Rutger Groot Wassink opende het evenement. Samen met de Amsterdamse consul-generaal Engin Arıkan bespraken we de succesverhalen van de Nederlandse Turkse gemeenschap, de Turkse ervaringen van Nederlandse Erasmusstudenten die in Turkije zijn geweest, en het historische en commerciële perspectief van de betrekkingen tussen Turkije en Nederland en Europa. We hebben nogmaals de belangrijke rol van Europese Turken in de betrekkingen van Turkije met Europese landen en de EU benadrukt. 

Bij de opening van het evenement sprak de Amsterdamse loco-burgemeester Rutger Groot Wassink over de bijdrage van eenheid en solidariteit aan onze grootste gemene deler, “uit Amsterdam komen”. Hij vertelde wat de gemeente Amsterdam kan doen om de jonge generatie met creatieve ideeën aan het werk te helpen.

Salih Türker, de directeur van Stichting Diversiteitsland en de oprichter van het Freedom Institute, herhaalde de noodzaak om intercommunale communicatie en banden tot stand te brengen op basis van zijn persoonlijke verhaal. 

T.R. Engin Arıkan, consul-generaal van Amsterdam, besprak de kruisbestuivingen van de betrekkingen tussen Turkije en Nederland op basis van een diepgeworteld verleden en onderstreepte het belang van tolerantie en eenheid voor de ontwikkeling van beide culturen.

Historicus Arjen Buitelaar benadrukte dat interculturele dialoogstudies gebaseerd dienen te zijn op empathie in het licht van culturele studies en wierp licht op de sporen van de Turkse cultuur, kunst en diplomatie in het verleden en heden van Nederland.

Tijdens het tweede programma-onderdeel voerde de Rotterdamse handelsattaché Tarık Gençosmanoğlu, een gesprek gevoerd met succesvolle zakenmensen die in Nederland wonen en tijdens hun studententijd deelnamen aan verschillende Erasmus-projecten in Turkije. Onze deelnemers spreken onze gasten vanaf het podium toe met de succesvolle moderatie van Tweede Kamerlid Samira Bouchibti; “We weten dat we elkaar willen leren kennen. Er is een gevoel van ‘nieuwsgierigheid’, het verkennen van de gemeenschappelijke punten waar twee afzonderlijke verledens elkaar raken. Het is noodzakelijk om na te denken over de vraag ‘Hoe kunnen we gelukkig samenleven?’, Het is belangrijk om elkaars verhaal te kennen. 

“Ik realiseerde me dat ik een sprong moest maken en stroopte mijn mouwen op.” Carra Holding-oprichter Hüseyin Kara, die zijn succesverhaal vertelde, adviseerde jonge mensen om ‘dapper’ te zijn. Tegen het einde van het panel vertelden nieuwsgierige jonge mensen over hun dromen en richtten hun vragen aan onze deelnemers. 

De plannen van het Instituut voor de Vrijheid voor 2020:

 • Herdenking van de Martelaren van Çanakkale en de viering van de overwinning: 22 maart 2020
 • 23 april Kinderdagviering 26 april 2020
 • Herdenking van hen die stierven in de Tweede Wereldoorlog 4 mei 2020
 • Viering van de Nederlandse Vrijheid 5 mei 2020
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Spreekuur

  Heeft u een juridische, algemeen maatschappelijke of financiële vraag maar weet u het antwoord daarop niet te vinden? Dan kunt u geheel kosteloos terecht bij de Spreekuren van de Vitale Ouderenraad.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »