Ouderzorg in vakanties

Op reis met je dementerende oma.

Waar moet je opletten?

Op vakantie met een zorgvraag, gezondheidsproblemen als je (lang) in het buitenland bent.

Op 1 mei verzamelde zich een veeltalig gezelschap in de OBA op het Javaplein voor het Alzheimer Theehuis. Een delegatie van vier bezoekers uit Japan, waaronder een hoogleraar dementie die het concept van het Alzheimercafé in Japan wil introduceren, maakte dat naast het Turks en het Nederlands ook af en toe een toelichting in het Engels moest gebeuren.

Winston Mc Donald, sociaal geneeskundige en als gepensioneerde nog werkzaam bij de alarmcentrale, nam ons mee op reis. Allereerst maakte hij duidelijk voor welke zorg men in het buitenland is verzekerd via de basisverzekering en waarvoor een reisverzekering nodig is. Deze laatste is vooral van belang als er een transport van de verzekerde noodzakelijk is, maar ook voor aanvullende zorg, die niet door de basisverzekering is gedekt. Buiten Europa moet men tegenwoordig zowel de basis- als de reisverzekering op werelddekking zetten, maar Turkije geldt, net als de andere landen rondom de middellandse zee nog als Europa.

Esra, de schoondochter van de vorige spreker, vertelde als ervaringsdeskundige wat er kan gebeuren als je op reis gaat met een dementerende oma. 

Daarna vervolgde dhr. Mc Donald zijn verhaal met algemene reisadviezen. Neem altijd informatie en telefoonnummers van behandelend artsen mee op reis en zorg voor voldoende medicijnen en een medisch paspoort, zodat reizen met medicijnen geen problemen oplevert.

Op 15 mei is alweer het laatste theehuis van dit seizoen met als thema: Gezond vasten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Spreekuur

  Heeft u een juridische, algemeen maatschappelijke of financiële vraag maar weet u het antwoord daarop niet te vinden? Dan kunt u geheel kosteloos terecht bij de Spreekuren van de Vitale Ouderenraad.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »