Uit verschillende onderzoeken en publicaties van bijvoorbeeld Movisie, het nationale instituut voor sociale kwesties van Nederland, komt tot uiting dat culturele activiteiten betekenis geven aan het menselijk leven en de kwaliteit van leven verhogen.

Door Salih Türker, initaitefnemer Vitale Ouderenraad en bestuurslid van Alzheimer Nederland.

“Kunst verhoogt het niveau van zelfvertrouwen en welzijn van mensen.”

Sociale voorzieningen zijn gebaseerd op liefde, respect, geduld en tolerantie. Om serieus succes te behalen in het werk met ouderen, moet u een oprecht gesprek voeren met alle delen van de Nederlandse samenleving, ongeacht religie en ras, en hen het gevoel geven dat u hen waardeert. Probeer u te verplaatsen in de andere persoon. Als u een bejaarde of uw ouders sociale dienstverlening wilt bieden en hun kwaliteit van leven wilt verbeteren, moet u voortdurend met hen in contact blijven. Anders hebben mensen die ouder worden het gevoel dat ze met rust gelaten worden in de samenleving. Deze situatie kan leiden tot een afname van het zelfvertrouwen en zelfs tot een opsluiting in huis.

Om je ouders beter te begrijpen, zal het je te weten waar ze tevreden mee zijn en waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Als je effectief met je ouders wilt communiceren, raad ik je aan om samen met hen deel te nemen aan culturele en artistieke initiatieven.

Kunst verhoogt het niveau van zelfvertrouwen en welzijn van mensen. Wat kan je doen? Je kunt bijvoorbeeld samen muziek maken, tekeningen maken, schilderijen schilderen, marmering en miniatuurkunst doen, naar het theater gaan, museum (het is meestal gratis voor ouderen), je kunt de diamantwerkplaats bezoeken, enz. Op je verjaardag kun je een kleurboek cadeau krijgen. Tijdens het schilderen vindt iemand rust, breekt hij zich los van de wereld en vestigt hij een klein leven om te kleuren.

Kunst spreekt de taal van emoties, spreekt de harten aan en zorgt voor positieve veranderingen in het gedrag van mensen. Het zorgt voor persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke participatie en een gezond leven. 

De Turkse Ouderenraad biedt verschillende culturele en infomatieve activiteiten. Zoals ‘Picture Therapy’ in het Alzheimer’s Tea Time november 2018-programma. Onder de coördinatie van Expert Schilder Aynur AYDIN ​​hebben we met onze deelnemers een leuk programma georganiseerd, zowel door te praten als door ze toe te passen.

Aan het einde van de les realiseerden we ons dat we alleen het bovenstaande watergedeelte van het leven van onze deelnemers hebben gezien. Ze morsten de stormen die onder water braken, hun vloed van emoties op de papieren. Gast zijn van hun innerlijke wereld heeft ons geraakt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
Recent Comments

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Spreekuur

  Heeft u een juridische, algemeen maatschappelijke of financiële vraag maar weet u het antwoord daarop niet te vinden? Dan kunt u geheel kosteloos terecht bij de Spreekuren van de Vitale Ouderenraad.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »