Doorverwijzing huisarts

Doorverwijzing huisarts bij dementie

En opnieuw was de zaal in de OBA op het Javaplein goed gevuld. Dit keer met vooral vrouwen. De titel van de bijeenkomst was: hoe werkt doorverwijzing van de huisarts?

De signalen die op de ziekte van Alzheimer kunnen wijzen werden gememoreerd:
– vergeetachtigheid,
– problemen met dagelijkse handelingen,
– vergissingen in tijd en plaats, taalproblemen,
– het kwijtraken van spullen,
– slecht beoordelingsvermogen,
– het zich terugtrekken uit sociale activiteiten,
– veranderingen in gedrag en karakter,
– onrust en problemen met het zicht.
En dan vooral een combinatie van deze signalen. Bij de aanwezigen was herkenning van deze problematiek bij sommige familieleden en werden zorgen hierover gedeeld.

Huisarts Serpil Vurucu riep op deze zorgen te uiten bij de huisarts, maar hoopte ook dat de huisarts bij onduidelijke vragen zelf actief naar deze problemen navraag doet. Voor een deel kan de huisarts onderzoek doen en testen afnemen om een eventuele verdenking op de ziekte van Alzheimer te onderbouwen, de huisarts kan hiervoor echter ook verwijzen naar een geriater in het ziekenhuis. Omdat de gangbare diagnostiek nogal van de Nederlandse taal afhankelijk is, is in het Slotervaartziekenhuis door de afdeling geriatrie een test ontwikkeld, die minder van taal afhankelijk is. Het onderzoek daar gaat gepaard met symbolen en observatie van bepaalde handelingen.

Tenslotte mocht iedereen ervaren dat het tekenen van de klokkentest voor niemand makkelijk is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Spreekuur

  Heeft u een juridische, algemeen maatschappelijke of financiële vraag maar weet u het antwoord daarop niet te vinden? Dan kunt u geheel kosteloos terecht bij de Spreekuren van de Vitale Ouderenraad.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »