Aanpassingen thuis

Welke aanpassingen zijn mogelijk?

Alzheimer Theehuis 6 Maart 2018. Locatie: OBA op Javaplein

In de OBA waren deze keer bijna 25 belangstellenden op het onderwerp: Aanpassingen in huis, wat is mogelijk? afgekomen. 

Een Turks sprekende stagiaire van de Sumatraapotheek gaf allereerst informatie over het gebruik van een baxter om de verschillende medicijnen in afgeleverd te krijgen en over de mogelijkheid de apotheek medicijnen te laten bezorgen aan huis.

Daarna kwam Mirjam Jansen, ergotherapeute van de ZorggroepOost aan het woord. Allereerst met een inventarisatie van de problemen die de aanwezigen thuis ervaren en de aanpassingen en hulpmiddelen waarmee ze reeds bekend waren.

De uitleg van de dagelijkse ongemakken bij het ouder worden gaf veel herkenning, zo ook dat dit veroorzaakt kan worden door lichamelijke, maar ook door psychische beperkingen. Wat herinneren we ons het meest van vroeger? De spelletjes, geuren, muziek. Hoe is ons geheugen opgebouwd en waar vallen de gaten bij een beginnende Alzheimer dementie? Het werd heel inzichtelijk gemaakt. Het geheugen werkt in plaatjes en hier deden we een oefening mee. Gebruik blijven maken van routines was het advies.

De ergotherapeut kan naast het aanvragen van concrete aanpassingen ook adviseren over bijvoorbeeld het gebruik van een agenda of een kalender, een klok met datumaanduiding.

Tenslotte werd uitgelegd hoe de ergotherapeut te bereiken is, direct of via een verwijzing van de huisarts, en welke vergoeding er voor deze hulp bestaat. Er bleek al direct behoefte aan een concrete afspraak. 

Op 3 april staat het onderwerp doorverwijzing naar de huisarts op de agenda. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
.
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Herdenkingen en vieringen

  Jaarlijks organiseren wij bijeenkomsten rondom herdenking- en vieringen waarbij de focus ligt op het stimuleren van een interculturele dialoog. Wij geloven dat door mensen met verschillende

  Lees verder »