Alzheimer Theehuis

Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

In 2020 waren er 292.000 mensen met dementie in Nederland. Waarvan 30.750 dementerenden met een migrantenachtergrond. Het aantal migrantenouderen met dementie in Nederland stijgt de aankomende jaren sneller dan het aantal autochtone ouderen met dementie. Dit komt onder andere door verhoogde riscofactoren zoals hart- en vaatziektes en diabetes.

In 2030 is dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland (Toekomstverkenning voor de Volksgezondheid, juni 2014). Vanaf 2012 organiseert de Vitale Ouderenraad (voorheen: Turkse Ouderenraad) samen met Alzheimer Nederland afd. Amsterdam succesvolle Alzheimer Theehuizen.

De bezoekers kunnen in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. Naast het Alzheimer Theehuis komen mantelzorgers wekelijks bij elkaar om actuele zorgvragen met elkaar te bespreken. 

Klik hier voor de het verslag van de pilot en hier het krantenartikel ‘Nee, Alzheimer is geen straf van Allah’. 

Klik hier voor ons youtube kanaal

Hou onze Facebook pagina in de gaten voor het programma!

Locatie: Meevaart, Balistraat 48A, Amsterdam-Oost

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Deel dit bericht!
Recent Comments
  Nog niet uitgelezen?

  Bekijk meer!

  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Alzheimer Theehuis

  Het Alzheimer Theehuis is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden met een niet-westerse achtergrond.

  Lees verder »
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  Levenskunst Academie

  Veel ouderen met een migratieachtergrond hadden in hun jeugd niet de gelegenheid om verder te leren. Bij de Levenskunst Academie krijgen de ouderen alsnog de kans om kennis en vaardigheden te verwerven met betrekking tot door henzelf gekozen onderwerpen.

  Lees verder »
  KUNST VERBINDT
  Activities
  Vitale Ouderenraad

  KunstVerbindt

  Tijdens de Levenkunst Academie lessen en tijdens de Alzheimer Theehuis bijeenkomsten is er aandacht voor kunst en cultuur. Zowel informatief als zelf kunst en cultuur “maken” Daarnaast worden in samenwerking met Alzheimer Nederland afd. Amsterdam kunstworkhops georganiseerd voor de deelnemers aan deze bijeenkomsten.

  Lees verder »